Praznik glasbe 2018 – Za glasbo z glasbo!

Na najdaljši dan v letu, ko se pomlad prevesi v poletje, bo glasba znova praznovala! 21. junija se bo Slovenija pridružila svetovni iniciativi Fête de la musique, ki na isti dan poteka po več kot 120 državah in več kot 400 mestih celega sveta!

Praznik glasbe bo letos potekal v kar štirih slovenskih mestih. V Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti in Piranu z okolico. Na Obali bo potekal Muzofilski praznik glasbe, ki ga prireja Združenje Muzofil. Po različnih obmorskih kotičkih bodo potekali raznovrstni glasbeni dogodki in vam z blagozvočjem polepšali dan. V Murski Soboti Praznik glasbe prireja Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota. Na MIKKovi terasi bodo odmevali sproščeni zvoki elektronske glasbe, kar bo prijetna osvežitev na vroč dan. V Mariboru se bo praznovalo na treh lokacijah. Pred novo mariborsko študentsko pridobitvijo, Pisarno Kluba mariborskih študentov, pri Ventrinskem dvoru in na živahni Poštni ulici. Pestro bo ponovno v Ljubljani. Dopoldne se boste lahko v duhu Leta evropske dediščine sprehodili po glasbenih arhivih in si ogledali kako vadijo orkestraši Slovenske filharmonije. Sledila bo kopica glasbenih dogodkov vseh žanrov in vseh generacij glasbenikov. Ogledali si boste lahko dokumentarni film o maestru Igorju Švari v SNG Opera in balet, ki letos praznuje 100. obletnico delovanja. Na Tromostovju pa vas bo v večernih urah pričakal vrhunski koncert Godalnega kvarteta Dissonance. Finale pa nas čaka na Mestnem trgu, kjer bo nastopila Tami T, v sodelovanju s Pritličjem in Parado ponosa

Praznik glasbe letos nosi slogan Za glasbo z glasbo. S tem dogodek ne sledi le smernicam Fete de la musique, ki v ospredje postavlja predstavljanje žive glasbe v manj običajnih prostorih kot so ulice, trgi, parki in balkoni, pač pa apelira tudi na združevanje vseh, ki jih glasba aktivno zadeva. Združevanje mest, združevanje koncertnih organizatorjev in nenazadnje združevanje glasbenikov. Ker smo skupaj močnejši in ker bo tako Praznik glasbe, največji slovenski enodnevni glasbeni dogodek, odzvanjal dolgo in daleč. 

Vse o programu Praznika glasbe in glasbenih izvajalcih boste lahko prebrali na spletni strani www.praznikglasbe.si.