S Praznikom glasbe letos tudi SNG Opera in balet Ljubljana!

Letos v programu Praznika glasbe sodeluje tudi SNG Opera in balet Ljubljana, ki letos praznuje 100 let svojega obstoja!

21. junija, ob 18. uri se bo na komornem odru 3 SNG Opere in balet Ljubljana odvila projekcija filma “Romantik po duši, dirigent in pianist Igor Švara”. Maestro Igor Švara, dolgoletni dirigent ljubljanske operne hiše je v sezoni 2017/18 obeležil svojo 70-letnico in 45 let umetniškega delovanja.

Glasbeni dokumentarec: Romantik po duši, dirigent in pianist Igor Švara / SLO / 2017 / 34 min
Režija: Primož Meško
Scenarij: Veronika Brvar in Daniel Celarec

Glasbeno-dokumentarne filmske minute razkrivajo umetniško in življenjsko pot maestra Švare, ki se je rodil leta 1947 v Ljubljani kot sin priznanega slovenskega dirigenta Danila Švare. Diri-giranje je študiral najprej na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri svojem očetu, nato pa še v Leipzigu pri slovitem Kurtu Masurju, iz klavirja je diplomiral v razredu profesorja Marijana Lipovška v Ljubljani. Kot dirigent je debitiral leta 1973 z opero Seviljski brivec. Z velikim znanjem in odprtostjo do sodobne literature je kot umetniški vodja zaznamoval delovanje Ljubljanskega okteta, srčnost do petja pa še danes kot umetniški vodja Tabora slovenskih pev-skih zborov Šentvid pri Stični deli s številnimi člani ljubiteljski pevskih zborov. 
(povzeto po MMC: http://www.rtvslo.si/kultura/glasba/romantik-po-dusi-dirigent-in-pianist-po-poslanstvu-igor-svara/433642)

Ogled projekcije je brezplačen!

 

FB DOGODEK